En tömning av ett dödsbo kan vara en påfrestande process för alla inblandade parter. Det sker ofta i samband med en stor och obearbetad sorg och innebär en krånglig hantering av ägodelar. Samtidigt ska det tas hänsyn till många olika intressen och viljor från olika familjemedlemmar. Det är inte helt ovanligt att det uppstår konflikter i samband med tömning av dödsbo men det finns metoder att tillgå för att göra processen enklare och friktionsfri.
Skriv en att-göra-lista för att undvika en arvstvist
För att undvika konflikter är det fördelaktigt att arvingar och dödsbodelägare tillsammans reder ut vad som behövs göras och upprättar en att-göra-lista när ett dödsfall har inträffat. Därefter kan man dela upp praktiska uppgifter emellan sig för att minimera risken för konflikter. Att ta in professionell hjälp i det här läget kan vara klokt då det är mycket att tänka på. Dödsbo Stockholm erbjuder både enstaka tjänster i samband med tömning av dödsbo och helhetslösningar där tömning av dödsbo, packning, bortforsling och städning ingår.
Ansök om en boutredningsman vid tömning av dödsbo
Skulle det vara så att arvingarna redan innan processen vet att det finns samarbetssvårigheter och meningsskiljaktigheter dem emellan så kan det vara en bra idé att ta juridisk hjälp i ett tidigt skede. Man kan boka en tid hos en familjejurist där man får hjälp med boutredning och bouppteckning. Det finns även möjlighet att ansöka om en boutredningsman. Det gör man via tingsrätten och boutredningsmannen kommer då bli ensam ansvarig för dödsboet. I ansökan kan man föreslå en specifik person, annars utser tingsrätten en lämplig person för uppdraget.
Upprätta en strategi för rättvis fördelning av arvet
Vanligtvis får arvingar som ska ärva lika mycket möjligheten att själva dela upp arvet sinsemellan vid tömning av dödsbo. När föremål ska delas upp mellan arvingar är det givetvis viktigt att det blir rättvist för att undvika konflikt. Eftersom det kan vara krångligt att dela upp personliga ägodelar så ger vi tips på hur man kan göra det på bra sätt.
En strategi kan vara att dela upp arvet i lika många högar som arvingar, högarna ska vara likvärdiga. Därefter drar man lott om högarna. En annan strategi kan vara att man i tur och ordning väljer ägodelar ur dödsboet tills hela arvet är utdelat.
Några viktiga punkter för att undvika en arvstvist:
- Ta juridisk hjälp i ett tidigt skede i processen.
- Anlita professionell hjälp för att ta hand om praktiska saker för att spara energi.
- Kom ihåg att relationer med nära och kära är viktigare än arvegods.